DVOGRBA KAMELA (Camelus bactrianus)

kamela

Zgodovina kamel:

Celotna paleta fosilov kaže na to da so kamele, ki so bile takrat manjše živele na področju Severne Amerike že pred 30 milijoni let. Do zgodnjega plaistocena (2 milijona let nazaj) so se razvile v današnjo podobo, kot je danes dvogrba kamela. Vse ostale populacije v Ameriki so izumrle pred približno 8000 leti. Obstaja nekaj dokazov da ima dvogrba kamela štiri podvrste. V divjini živijo samo še v puščavi Gobi. Med seboj se razlikujejo po genetskem zapisu in vedenju. Udomačili so jih vsaj pred 4500 leti.

Naravni prostor:

Dvogrbe kamele so bile v letu 2007 (projekt EDGE) uvrščene kot ene izmed 10. kontaktnih vrst, ki so evolucijsko globalno ogrožene. Živijo v Mongoliji in na Kitajskem, tam jim domačini pravijo puščavske ladje. Divja dvogrba kamela je uvrščena kot ogrožena vrsta (IUCN 1996), USFWS.

Splošne značilnosti:

Telo je dolgo tudi do tri in več metrov, odrasla kamela meri v višino do 230 cm, telo je pokrito z dlako, ki je lahko rjave do peščeno svetle barve. V zimskih mesecih pokriva telo dolga tudi do 25 cm in več gosta dlaka, ki poleti zelo hitro odpade v dolgih kosih. Rep je dolg do 50cm, in je na koncu odlakan. Doseže težo 800-1000kg. Na hrbtu ima dve grbi, ki sta sestavljeni iz maščobe, in ne iz vode kot je bilo včasih mišljeno. Obraz je dolg in nekoliko trikotne oblike, ustnice pa izgledajo kot nasmejane. Imajo dolge trepalnice in nosnice, katere se lahko zatesnijo v primeru ko veter raznaša prah oziroma pesek. Oči se tudi prekomerno solzijo, da se lažje izloča pesek oz. prah iz očesnih vek. Na nogah imajo dva široka nedeljena podplata, ki odlično služita za prilagoditev hoje po pesku. Na prsih in nogah imajo tudi otrdele žulje, ki jim služijo kot ščit, ko ležijo na vročem pesku.

Razmnoževanje:

Samice so spolno zrele pri 3-4 letih, samci pa pri 5-6 letih. Sezona parjenja je v mesecih marec in april. Brejost traja 12-14 mesecev, potem skotijo od 1 ali 2(zelo redko) mladiča. Odstavljeni so pri starosti od 1-2let. Njihova življenjska doba je do 40 let. Živijo v skupinah od 6-30 žensk z mladiči, ki jih vodi odrasel samec ali samica.

Vedenje:

So zelo prilagodljive na hitro nihanje različnih temperaturnih sprememb. Zelo dolgo lahko zdržijo brez vode, ko pa jo po dolgem času spet imajo na razpolago jo lahko popijejo tudi do 57 litrov naenkrat. Po nekaterih podatkih tudi do 120 litrov v desetih minutah! Če imajo dosti hrane sta njeni grbi debeli in pokončni, ko viri hrane usahnejo, pa lahko grbi padeta tudi na stran. Ko začne kamela bežati, beži z obema nogama na isti strani podobno kot žirafa. Te živali so neprekosljive pri prenašanju tovora, nesejo celo do 400 kg, do razdalje 47 km in to v puščavi! Vid in vonj sta zelo dobro razvita, saj človeka zavoha na razdaljo 2,5 kilometra. Znajo biti trmaste, lahko ugriznejo ali brcnejo, če so dobro naučene pa so na splošno bolj prijazne od enogrbih.

Zanimivost:

Poznamo še enogrbe kamele(C. Dromedar), ki pa živijo na afriški celini, medtem ko dvogrbe(C. Bactrian) živijo v Aziji. Dobro si je zapomniti črke B in D ,če črke položimo vodoravno, dobimo eno ali dvogrbo oznako. Bactria, je kraj med Turkmenijo in Iranom, kjer živijo udomačene kamele.


Dusan Kreslin
Copyright © 2008.
Designed by Free Flash Templates