NANDUJI

Nandu
Latinsko ime: Rhea americana
Teža: od 20-25 kg
Velikost:1,5 metra

Te ptice spadajo v red tekačev, zraven nojev, emujev, kazuarjev, kivijev, poznamo tudi nanduja. Je nekaj manjši od emuja in precej manjši od noja, saj noj zraste do 2,75 metra medtem ko nandu le do 1,5 metra. Velika je razlika tudi v teži in sicer:

noj: do 120 kg
emu : do 40 kg
kazuar: do 50 kg
nandu : do 25 kg

Samci so nekoliko večji od samic, ločimo pa jih tudi po tem da imajo nekoliko temnejše perje. Od vseh naštetih pa imajo najbolj razvita krila, vendar tudi ne morejo leteti. Živijo v vzhodnih predelih Južne Amerike, Brazilije, Boliviji, Paragvaju, Urugvaju in Argentini. Živijo v jatah po 20-30 živali. Najraje imajo obširne travnate pokrajine-pampe, najdemo jih pa jih tudi v polpuščavah.

V času gnezdenja se samci razkazujejo in zbirajo hareme samic, ki nato vse izležejo jajca v gnezdo, ki ga je zgradil samec. Samec potem jajca tudi vali. Samica izleže približno 5 jajc in ker se samec lahko pari tudi z do 10 in več samicami, včasih vali kar 50 in več jajc. Samci so spomladi samotarski, pozimi pa se združujejo v večje mešane jate, tudi do 100 živali.

Nanduji so vsejedi, večinoma se hranijo z rastlinsko hrano, ne branijo se pa niti žuželk, žab, kuščarjev in drugih manjših živali.
Nanduji so v naravi že skoraj ogroženi, saj jih lovijo zaradi hrane.
Pri nas imamo različico Albino nandujev, kar je izredna redkost saj jih je na svetu le nekaj sto.




Dusan Kreslin
Copyright © 2008.
Designed by Free Flash Templates