Opice: beloglavček

Cotton-top Tamarin (Saguinus oedipus)

beloglavček
Njeno ime izhaja iz belih las, po katerih jo zlahka prepoznamo. Raztezajo se čez njeno glavo, ki segajo navzdol mimo vratu vse do ramen. Dolžina telesa je od 21 do 25 cm. Je ena izmed najmanjših opic, saj tehta le od 0,55kg do 1,10 kg telesne teže. Njen rep meri od 30 do 44cm. Tako samček kot samica sta enake velikosti. Na koncu prsta imajo majhne a zelo ostre kremplje, zaradi katerih hitro in zelo dobro plezajo. Koža na obrazu je črna, redko črno-siva. Po celotnem telesu ima fino krzno razen na stopalih in dlaneh. V ujetništvu doseže do 24 let življenjske dobe v naravi pa povprečno 13 let.

Življenski prostor in razmnoževanje

Je omejen na zelo majhno območje v tropskih gozdnih robovih v severozahodni Kolumbiji. Njaraje so na višini 5 metrov kjer prevladuje močna podrast in v drevesnih krošnjah tudi do 20 metrov visoko. Opice živijo v skupinah od 2-9 posameznikov, so zelo družabne a pazljive, saj imajo v naravi veliko plenilcev. Vedno, ko skupina počiva bo ena na preži za morebitnimi plenilci. Na čelu skupine je vedno en par. Prevladuje dominantna samica, ki oddaja poseben feromon, da ostale mlajše samice niso spolno aktivne.

Tudi starejši ostali člani skupine skrbijo za vzrejo mladičev dominantnega para. Skotijo enega do dva mladiča. Brejost traja do 180 dni. Mladiči postanejo mobilni s 4 tedni pri 5-7 tednih pa začnejo jesti trdo hrano.

Popolnoma odstavljeni in samostojni so pri 18-24 tednih. Spolno zrelost dosežejo pri dveh letih. Če pride v skupino drug nepovezan samec in se spari s katero od samic bo mladičke imela samo ena samička iz novo nastale skupine.

Prehrana

Listje dreves, sadje, drevesni sok in smola, majhna semena ter poganjki. Njena prehrana vključuje žuželke in rastlinske izločke in je pomembni disperser (raznašalec semen) v tropskem ekosistemu.

Zanimivost

Trgovanje s to vrsto opic je strogo prepovedano. Vrsta je zelo ogrožena zaradi obsežnega uničevanja njenega habitata.

Trenutno je uvrščena kot kritično ogrožena vrsta in je ena od redkih primatov na svetu s še samo 6000 posameznih osebkov v divjini. Domneva se, da je bilo do 40.000 osebkov ujetih in izvoženih iz divjine samo za uporabo v biomedicinske namene pred letom 1976, ko je Cites dal najvišjo raven zaščite in je vsa mednarodna trgovina od takrat prepovedana. Spada med 25 najbolj ogroženih vrst primatov na svetu.


Dusan Kreslin
Copyright © 2008.
Designed by Free Flash Templates