PATAGONSKA MARA (Dolichotis patagonum)

patagonska mara
Je tretji največji glodalec na svetu, takoj za capybaro in bobrom. Njen življenjski prostor je srednja in južna Argentina. Njihov življenjski prostor je prostoren, odprt, suh, porasel s travo in grmičevjem. Zelo rade živijo v zapuščenih luknjah, ki so jih naredile druge živali. So nekakšna mešanica naše domače srne(zadek), zajca(telo) in kenguruja(glava). So nekakšni veliki bratranci morskemu prašičku. So monogamne(partnerja sta skupaj celo življenje), tudi ostale mare, ki prebivajo skupaj v isti luknji, so zelo navezane druga na drugo. Samec vedno sledi samici in je pretežno, ko se samica hrani tudi na straži. Pretežno je par stalno skupaj, se pa selijo na območja z bogato vegetacijo, tudi v skupinah do 70 primerkov skupaj. Mara je aktivna predvsem podnevi. Glavna hrana je trava, zelišča in zrnje.

Kratek opis:

Z glavo meri v dolžino do 75 cm, ima majhen rep ki je dolg do 4 cm. So sivorjave do rdečkaste barve, spodaj rahlo bele, zadek je belkast (kot pri srni). Imajo tanke noge, sprednje imajo štiri zadnje pa tri prste in imajo ostre kremplje. V nevarnosti so izredno hitri tekači in lahko zelo daleč skočijo(tudi do šest metrov). Dosežejo hitrost do 45 km/h in s to hitrostjo bežijo do 1000 metrov daleč. Nos in oči so zelo velike, ušesa pa prikrajšana in močno poudarjena. Teža je 8-16 kg.

Razmnoževanje:

Mara ima letno od tri do štiri legla, v enem leglu sta ponavadi dva mladiča. Pari se ponavadi v zimskem času oz. spomladi, takrat ima samica zelo kratek estrus. Brejost traja tri mesece. Ob kotitvi so mladiči težki okrog 500g. Je pa zanimivo, da so vsi mladiči(tudi od drugih mar) v skupini skupaj v nekakšnih jaslih. Tako je lahko v enih jaslih tudi do 30 mladičev. Ko se skotijo so zelo dobro razviti in se že po 24 urah lahko sami pasejo. V teh jaslih(ki so v zapuščenih luknjah od drugih živali) ostanejo mladički do štiri mesece, v tem času je mama zelo skrbna in skrbi za vse mladičke skupaj. Samostojni so po dveh do treh mesecih. Spolno zrelost dosežejo hitro(samice 3-4 mesece, samci pri 6 mesecih). Mare živijo 5-7 let, v ujetništvu pa tudi do 10 let.

Zanimivost:

Mare se dajo zelo dobro udomačiti še posebej, če jih imamo že od majhnega v bližini človeka.

Ogroženost v naravi:

Njihovo število v naravi zelo naglo upada in to predvsem zaradi dveh dejavnikov: krčenje njihovega življenjskega prostora in zato, ker je v njihov prostor človek naselil evropskega navadnega zajca(Lepus capensis), ki pa čeprav sta si podobna nista nič v sorodu.


Dusan Kreslin
Copyright © 2008.
Designed by Free Flash Templates