KANADSKI DIVJI BRONASTI PURAN

puran
Udomačene pure so različnih barv ( črne , modre, rumene, bele.)

Divji živijo v Severni Ameriki (Meleagris gallopavo) iz katerega so vzredili domačega purana. Telo ima močno in težko, v dolžino pa lahko doseže tudi do 110 cm. Glava je gola, živo obarvana in okrašena še s kožnatim podbradkom. Imajo tudi črvasti kožni izrastek nad nosom, tako imenovani smrkelj. Dolgi trup nosijo dolge močne noge. Samcu na prsih zraste tako imenovan dlakasti čopič.
So bronasto črne barve, v peresih pa se pojavlja rjavo bronasta barva.

Odrasli samci lahko kolesasto raspostrejo repna peresa in dvorijo samicam, ali kadar hočejo nasprotniku pokazati svojo premoč.

Poznamo tudi pavjega purana, ki pa ljubi bolj topla območja. Živi v Srednji Ameriki.
Pri puranih vali samica, ki v gnezdo znese do 12 jajc, samec pa v tem času čuva gnezdo in dvori še drugim samicam.
Hrani se s semeni in travami, ter raznimi žuželkami.
Teža pure je od 6-10 kg , purana pa od 8- 20 kg.



Dusan Kreslin
Copyright © 2008.
Designed by Free Flash Templates